sobota, 15. september 2018

Integracija stroškov zaščite intelektualne lastnine v ceno produktov ali storitev

Zavedamo se, da so stroški zaščite intelektualne lastnine, še posebno patentne zaščite, visoki, a le-ti se ob uspešnem prodoru na trg lahko hitro amortizirajo. 

Vsak začetek je težek in tako je tudi z dobrimi idejami. Porodi se vam odlična ideja, spravite jo na papir, preverite trg, začnete aktivnosti za proizvodnjo in potem želite svojo idejo zaščititi. In takrat trčite ob zid. Predračun za patentno prijavo, predračun za blagovno znamko, predračun za model, … vse zgleda drago. Pa je res?

Velika večina stroškov zaščite so uradne pristojbine, prijavne pristojbine, pristojbine za preizkus, pristojbine za vzdrževanje veljavnosti, ki se lahko z leti višajo, in tako dalje. Ste se kdaj vprašali zakaj se pristojbine za vzdrževanje patentnih prijav oziroma patentov višajo? Zato, ker sistem zaščite predvideva, da ste s svojo patentno prijavo oziroma patentom pridobili monopol za vašo idejo, s katerim imate na trgu prednost pred konkurenco. Zato lahko z leti vse bolje kotirate na trgu in s tem se izboljšuje tudi vaše finančno stanje.

Pri tem je bistveno, da v ceno produkta ali tudi storitve (če se na primer patent nanaša na metodo) vključite tudi stroške za zaščito intelektualne lastnine. Tako kot vračunate stroške za material, delavce, manipulativne stroške in podobno, bi morali dodati tudi postavko za stroške patentiranja ali zaščito blagovne znamke. Kolikšen bo ta delež je seveda odvisno od panoge in tipa izdelka/storitve - ali je le-ta drag ali poceni, ali se ga proda milijone kosov ali le deset na leto. Včasih bo dovolj le en cent na izdelek, včasih en evro, včasih pa tisoč. 

Za katerokoli izmed možnosti se boste odločili, je najpomembnejše, da jo vključite. Tako si boste prihranili vsakoletno vzdihovanje ob predračunih, hkrati pa si boste lahko naredili tudi sklad za zaščito morebitnih novih izumov ali blagovnih znamk. Pri tem vam bomo z veseljem pomagali zaposleni v naši pisarni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar