četrtek, 27. september 2018

Brexit in usoda Evropskih patentov

Brexit je izstop Združenega kraljestva Velike Britanije in Republike Irske (UK) iz Evropske Unije (EU), za katerega so se državljani Združenega kraljestva odločili na referendumu leta 2016. Pričakuje se, da bo Brexit imel velike vplive na ekonomijo tako v Evropi kot tudi v Združenem kraljestvu. Glede na trenutno stanje pogovorov Evropske unije z Združenim kraljestvom bo uradni izstop 29. marca 2019, kar pomeni, da UK ostaja članica EU le še pol leta. Ker je Združeno kraljestvo za mnoga podjetja in posameznike pomembno gospodarsko ozemlje, je zaščita intelektualne lastnine tam nujna, zato je današnja objava namenjena pregledu potrebnih dejanj za ohranitev ali vzpostavitev patentne zaščite na območju Združenega kraljestva.

Združeno kraljestvo je ena od držav ustanoviteljic Evropske patentne organizacije (EPO), ki ni pod okriljem EU, ampak je ločena mednarodna organizacija. Zato Brexit ne bo imel vpliva na članstvo Združenega kraljestva v EPO, kot tudi ne vpliva na Evropske patente. Posledično bodo vsi Evropski patenti in patentne prijave še vedno pokrivali ozemlje Združenega kraljestva, EPO pa je potrdil, da bo postopek zaščite ostal enak kot do sedaj.

Združeno kraljestvo tudi ostaja podpisnik Pariške konvencije, ki narekuje zaščito intelektualne lastnine po svetu. Še naprej bo torej možno sklicevanje na prioriteto prijave vložene v UK za zaščito v tujini in obratno.

Glede učinka Brexita na Evropski patent z enotnim učinkom in Enotno patentno sodišče (UPC) pa bo treba še malo počakati, saj je Združeno kraljestvo sicer ratificiralo pogodbo o Enotnem patentnem sodišču, vendar pa bo na dokončno odločitev vlade Združenega kraljestva potrebno še počakati. Čeprav UPC ni del EU sistema, pa je podrejeno pravu Evropske Unije in bo zato članstvo Združenega kraljestva v UPC zagotovo (p)ostalo predmet nadaljnjih pogajanj med Združenim kraljestvom in EU.

Pričakuje se, da bo Brexit delno vplival le na dodatne varstvene certifikate za farmacevtske izdelke, saj se zakonodaja kontrolira preko EU. Tudi nekatere direktive, na primer biotehnološka direktiva, so del prava EU, vendar pa se bodo vsaj večinoma prenesle tudi v pravo Združenega kraljestva po Brexitu. Še največja razlika bo pri interpretaciji direktiv, saj vlada Združenega kraljestva svojih vprašanj ne bo več pošiljala na Sodišče EU (CJEU), zato je možno, da se bo s časom interpretacija direktiv o patentabilnosti in uveljavljanju pravic iz patentov med EU in UK razlikovala.

Če vas skrbi o stanju vaših Evropskih patentov ali patentnih prijav oziroma potrebujete patentno zaščito v Združenem kraljestvu, vam bomo z veseljem svetovali in pomagali. Kmalu pa bomo pisali še o učinku Brexita na znamke in modele Evropske unije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar