sobota, 10. november 2018

Kršitev pravic intelektualne lastnine


Pravice intelektualne lastnine so namenjene preprečevanju izkoriščanja zaščitenega izuma, videza ali znamke s strani tretjih, in sicer na geografskem področju, kjer je pravica veljavna. Intelektualna lastnina se ščiti zato, da njen stvaritelj uživa monopol na tržišču, zaradi česar ima (lahko) finančno korist.

Kako se preveri ali nek proizvod krši zaščiteno intelektualno lastnino?

Najprej se opredeli kaj je zaščiteno – s patenti se ščitijo izumi tehnične narave, njihovo delovanje ali uporaba, modeli ščitijo videz izdelkov, medtem ko blagovne znamke ščitijo imena oziroma logotipe za določeno vrsto izdelkov in/ali storitev.

Nato se preveri, če je pravica še vedno veljavna. Patent se namreč vzdržuje vsako leto, velja pa največ 20 let. Veljavnost modela se podaljšuje na 5 let, velja pa največ 25 let, medtem ko se znamke lahko na 10 let obnovijo, trajajo pa lahko neomejeno. Hkrati je pomembno tudi preveriti, če je bila pravica upravičeno podeljena.

V naslednjem koraku se preveri ali izdelek dejansko krši katero izmed veljavnih pravic, pri čemer je potrebno odgovoriti na vprašanje:
- Patent: ali je proizvod, ki se izdeluje, uporablja, prodaja ali uvaža, zaobsežen s katerim izmed patentnih zahtevkov?
- Model: ali ima proizvod enak videz oziroma ima videz, ki pri seznanjenem uporabniku ne  ustvari drugačnega celotnega vtisa?
- Znamka: ali je znak enak ali zamenljivo podoben zaščiteni znamki za enako ali podobno blago in/ali storitve, zaradi česar obstaja verjetnost zmede v javnosti?

V kolikor proizvod krši katero izmed pravic lahko imetnik pravice prepove izdelovanje, uporabo, prodajo, uvoz ter oglaševanje tega proizvoda. Lahko se vloži tudi tožba pri pristojnem sodišču, v kolikor sporazumna rešitev problema ni možna.

Če imate kakršnekoli težave s kršitvijo pravic intelektualne lastnine, bodisi da so kršene vaše pravice ali pa ste domnevni kršitelj vi, se lahko kadarkoli obrnete na nas. Z veseljem vam bomo svetovali.


Ni komentarjev:

Objavite komentar