sobota, 17. april 2021

Nova regionalna prijava za modele

Pravice industrijske lastnine se lahko pridobijo z nacionalnimi prijavami, regionalnimi prijavami ali mednarodnimi prijavami, pri čemer so regionalne prijave običajno tiste, ki so najbolj cenovno ugodne, saj omogočajo zaščito v večjem številu držav, pri tem pa se porabi manj finančnih sredstev kot če bi v vseh teh državah vložili nacionalne prijave. 

Najbolj popularne regionalne prijave so Evropska patentna prijava, znamka EU ter model Skupnosti, pri čemer prva lahko postane veljaven patent v vseh Evropskih državah in še nekaj dodatnih državah, kot so Maroko, Moldavija, Tunija in Kambodža, medtem ko EU znamka in model SKupnosti veljata v vseh državah članicah Evropske Unije.

Druga znana regionalna prijava je še Evrazijska patentna prijava, ki pa se ji s 1.6.2021 pridružuje še Evrazijska modelna prijava. Evrazijski model bo pokrival Azerbajdžan, Armenijo, Kazakhstan,  Kirgizistan in Rusijo, kar bo še posebno zanimivo za vse prijavitelje, ki jim je pomembna zaščita v teh državah. Natančnejša pravila bodo sicer še določena, a prve prijave bodo lahko vložene že junija letos.

Za vse, ki jih torej zanima zaščita v evrazijskih državah, je to dobra novica, ki obeta nižanje stroškov zaščite modelov. Za vse nadaljnje informacije pa smo seveda z veseljem na voljo.Ni komentarjev:

Objavite komentar