sreda, 23. marec 2016

Spremembe prava blagovnih znamk v Evropski Uniji

Pravo blagovnih znamk v Evropski Uniji kot tudi urad OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market), ki je odgovoren za znamke Skupnosti in tudi modele Skupnosti, sta doživela nekaj sprememb, ki stopajo v veljavo danes, 23. marca 2016. 

Spodaj navajamo nekaj najpomembnejših sprememb:


Sprememba imena

S 23. marcem 2016 se iz "Urad za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli)" (Office for Harmonization in the Internal Market - OHIM) preimenuje v "Urad EU za intelektualno lastnino"(EUROPEAN UNION INTELLECTUAL PROPERTY OFFICE - EUIPO).

Izraz "Znamka Skupnosti" (Community trademark - CTM) je po novem "Znamka Evropske Unije" oz. "Znamka EU" (EUROPEAN UNION TRADE MARK - EUTM).


Spremembe pristojbin

Uradna osnovna pristojbina za prijavo znamke Evropske Unije se zniža iz 900 EUR na 850 EUR, vendar osnovna pristojbina po novem obsega le en razred Nicejske klasifikacije blaga in storitev. To je posledica spremembe iz t.i. three-class fee system v t.i. one class fee system. Po novi shemi bo pristojbina za drugi razred blaga in storitev 50 EUR, za vsak nadaljnji razred pa 150 EUR. 

Tudi uradne pristojbine za podaljšanje veljavnosti znamk bodo znižane in bodo postale enake prijavnim pristojbinam. Pristojbine za podaljšanje veljavnosti bodo morale biti plačane najkasneje na zadnji dan poteka zaščite. Do sedaj so se lahko poravnale do zadnjega dne v mesecu, v katerem je zaščita potekla.

Uradne pristojbine za ugovor, razveljavitev in pritožbo bodo tudi rahlo znižane.


Poizvedba o starejših pravicah

Poizvedbo o starejših pravicah bo EUIPO izdal le, če bo to zahtevano v prijavi znamke EU.


Opustitev nujnosti grafične prezentacije

Od 1. oktobra 2017 grafična prezentacija znamke EU ne bo več potrebna. Posledično bo zato možno registrirati tudi znamke novih tipov, in sicer akustične znamke, holografske znamke, in podobno.


Nova certifikacijska znamka EU

S 1. oktobrom 2017 bodo uvedene Certifikacijske znamke EU za blago in storitve, za katere so potrebne različne certifikacije (znaki kakovosti). Prijavitelj takšne znamke bo moral posredovati tudi pravila, ki narekujejo uporabo certifikacijskih znamk.


Dopolnitev seznamov blaga in storitev

V zvezi s seznami blaga in storitev je bilo sprejeto pravilo, da se naslov posameznega razreda Nicejske klasifikacije v seznamu blaga in storitev lahko sprejme le, če je jasen in nedvoumen. Če bo uporabljen celoten naslov razreda Nicejske klasifikacije, le-ta ne bo več obsegal vseh storitev ali blaga v tem razredu, ampak le tiste katere dobesedno pokriva njegov pomen. Na primer, naslov razreda 15 je "glasbeni instrumenti". V tem niso omenjena stojala za note, ki pa prav tako spadajo v ta razred. Po starem sistemu so bila stojala smatrana kot del seznama, medtem ko po novem sistemu temu ne bo tako. Ker bi s tem lahko prišlo do oškodovanja lastnikov že obstoječih, registriranih znamk, je možno za znamke vložene pred 22. junijem 2012, pri katerih je naveden le naslov razreda, do 24. septembra 2016 vložiti deklaracijo, da se seznam blaga in storitev nanaša tudi na blago ali storitve, ki niso znotraj dobesednega pomena naslova razreda Nicejske klasifikacije. Če imate kakšen tak primer, nas čim prej kontaktirajte, da lahko pravočasno uredimo vse potrebno.


V kolikor imate kakšna vprašanja o novih pravilih znamk Evropske Unije, smo vam seveda z veseljem na voljo.

Želimo vam uspešno poslovno pomlad!


Ni komentarjev:

Objavite komentar