sreda, 18. februar 2015

Porast števila patentnih prijav

Vseskozi poudarjamo, da je zaščita intelektualne, predvsem pa industrijske lastnine pomembna. Da se tega mnogi zelo dobro zavedajo, potrjujejo tudi vsakoletna poročila o številu vloženih patentnih prijav ter o številu podeljenih patentov koalicije petih največjih patentnih uradov IP5, ki jo sestavljajo Urad za patente in znamke ZDA (USPTO), Evropski patentni urad (EPO), Japonski patentni urad (JPO), Korejski urad za intelektualno lastnino (KIPO) in Urad za intelektualno lastnino Ljudske republike Kitajske (SIPO). Ti podatki predstavljajo globalne trende, saj omenjeni uradi ravnajo s približno 89% vseh patentnih prijav na svetu.

Decembra 2014 je koalicija IP5 izdala statistično poročilo za leto 2013, v katerem je zapisano, da je vseh pet uradov v letu 2013 podelilo skoraj 957000 patentov, kar predstavlja 4% povišanje glede na leto 2012, medtem ko je bilo vloženih novih patentnih prijav več kot 2,1 milijona, kar je za 11% več kot leto prej. 
Poročilo koalicije IP5 za leto 2014 bo objavljeno konec tega leta, EPO pa je svoje preliminarno poročilo za leto 2014 predstavil pred nekaj dnevi.

V omenjenem poročilu EPO navaja, da je v letu 2014 sprejel rekordnih 273110 patentnih prijav, kar predstavlja približno 3% povišanje glede na leto 2013. Trend višanja števila patentnih prijav pri EPO opažajo že peto leto zapored, kar kaže, da je Evropa središče inovacij. Evropske patentne prijave v primerjavi z letom 2013 vlaga približno enako število Evropejcev (+0.3%), medtem ko narašča število prijaviteljev iz Koreje (+1.4%), ZDA (+6.7%) in predvsem Kitajske (+16.8%). Zmanjšalo se je le število prijav iz Japonske (-3.8%).

Seveda tudi posamezni nacionalni uradi objavljajo statistične podatke o številu prijav, vendar Urad Republike Slovenije za Intelektualno Lastnino (UIL) za leto 2014 podatkov še ni objavil. Pet-letni trend kaže višanje števila vloženih patentnih prijav ter višanje števila podeljenih patentov, izjema je bila le leta 2012, ko je število vloženih patentnih prijav padlo. 

Primerjava števil patentnih prijav in podeljenih patentov z ostalimi državami bo narejena kasneje, vendar pa UIL še vedno poudarja, da se slovensko gospodarstvo v primerjavi z ostalimi premalo zaveda pomena zaščite industrijske lastnine in še vedno posveča patentiranju premalo pozornosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar